İran, ABD Üssüne Füze Yağdırdı

Kasım Süleymani suikastıyla alev topuna dönen Ortadoğu'da İran beklenen hamlesini yaptı, Irak'taki ABD üslerine füzeler ateşledi. İran devlet televizyonu, saldırılarda 80 'Amerikalı terörist'in öldüğünü, fırlatılan 15 füzenin tamanının hedeflere isabet ettiğini duyurdu. ABD'li yetkililer ise, saldırılarda hiçbir ABD'li askerin yaşamını yitirmediğini söyleyerek İran'ı yalanlıyor. 
Uluslararası haber ajansları, boş alana düşen füzelerin fotoğraflarını servis ediyor. ABD Başkanı Trump'ın İran'ın hedef aldığı üslerden birini ziyareti sırasında söyledikleri, gündemi değiştirdi. Peki bu saldırı sırasında kullanılan balistik füzeler nedir, hangi ülkelerde var ve kimler üretiyor, gelin yakından bakalım.

2020, uluslararası gerginliklerin zirveye çıktığı bir yıl olarak başladı. Ekonomik nedenler, enerji kaynakları, uluslararası çıkarlar nedeniyle Orta Doğu’da kartlar belki de yüz bininci defa yeniden dağıtılıyor. Özetlemek gerekirse ABD ve İran, Irak’ta savaşmaya başladı. 
Aralık 2019’da İran destekli grupların Irak’ta ki ABD Büyükelçiliği’ne düzenledikleri saldırılarla başlayan süreç, ABD’nin misillemesiyle devam etmişti. ABD, İran’ın en önemli ikinci ismi olarak karşılanan Kasım Süleymani’yi Irak’ta ki olayları desteklediği gerekçesiyle öldürdü. İran sert bir yanıt vereceğini açıkladıktan sonra 8 Ocak sabahında ABD’nin Irak’ta ki iki askeri üssünü balistik füzeler ile vurdu.

Anlaşılan o ki bu gelişmelerin ardı arkası kesilmeyecek. Şu anda gündem o kadar kalabalık ki İran’da 8 Ocak’ta yaşanan depremlerin bile ABD’ye bağlandığı komplo teorileri görmek mümkün. Gelin bu gündemden sıyrılarak, önümüzdeki günlerde epey konuşulması beklenen şu balistik füze meselesine yakından bakalım. 

Balistik füze nedir?

Balistik füze güç sistemine sahip olan ve bu sistemin elde ettiği hareketle hedefine yönelen, üzerlerinde nükleer, kimyasal ve biyolojik başlık ya da birden fazla başlık bulundurabilen güdümlü ya da güdümsüz füze sistemine denir. Başlıklar nedeniyle de balistik füze zararları değişmektedir. Ayrıca balistik kavramı, füzelerin ve mermilerin hareketlerini analiz eden bir bilim dalıdır.
Kısa, orta menzil, kıtalar arası ve denizaltı olarak koşulu ile 4 tiptedir.

Menziline göre 3 çeşit balistik füze bulunur:


  • Kısa menzilli balistik füze (SBRM - Short-range ballistic missile): 150-1000 km
  • Orta menzilli balistik füze (MRBM - Medium-range ballistic missile): 1000-3000 km
  • Kıtalar arası balistik füze (ICBM - Intercontinental ballistic missile): 5000 km ve üzeri

Balistik füzeler nasıl ortaya çıktı?

Tarihteki yeri ise; İkinci Dünya Savaşı ile birlikte Nazi Almanyası'nın 1942'nin sonlarına doğru geliştirdiği ve Adolf Hitler'in intikam silahları adını verdiği V-1 ve V-2'ler ile tarihte ortaya çıkmıştır.

V-1'ler basit bir yönlendirmeyle 2500-3000 feet aralığında 500 km'ye yakın hızlarda 1 ton patlayıcı taşıyabilmektedir.

Balistik füzeleri şu an hangi ülkeler üretiyor?

Bir diğer önemli soruya geçelim. Dünyada bu zor ve uzun süreçleri aşmış ve nükleer silah sahibi olmuş kaç devlet vardır? Herhangi bir diplomatik masaya diğerlerinden “daha ağır” bir şekilde oturacak olan bu 10 devlet şunlardır:

  • ABD
  • Rusya
  • İngiltere
  • Fransa
  • Çin
  • İsrail
  • Kuzey Kore
  • Hindistan
  • Pakistan
  • Türkiye

Burada bir not düşelim. Pakistan, diğerlerine göre bu güce daha kolay sahip olmuştur. Pakistan’ın Rusya ve Hindistan, biraz da Çin blokunun arasında “ezilmesini” siyasî menfaatlerine aykırı olarak gören ve bu menfaatleri doğrultusunda bölgede bu güçlere karşı Pakistan’ı destekleyen ABD, bir “oldu bittiye getirerek” Pakistan’ın nükleer silah sahibi olmasını sağlamıştır. Yukarıdakiler dışında 21 ülke daha üretiyor ancak pek etkili değiller.

4 Yorumlar

  1. Bizde bu fuzelerden yok mu? ? ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var, Bora füzeleri var mesela milli silah olarak, onun dışında yazıda zaten belirtilmiş var olduğu.

      Sil
  2. 3. Dünya savaşının ayak sesleri. İnsanlık kendi sonunu getirecek.

    YanıtlaSil
  3. iranlılar çok değerli kardeşlerimizdir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum

Daha yeni Daha eski